MVSz Örökös Tagság - jelölési javaslat

  • strict warning: Non-static method view::load() should not be called statically in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/views.module on line 906.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_user::init() should be compatible with views_handler_field::init(&$view, $options) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/modules/user/views_handler_field_user.inc on line 47.
  • strict warning: Declaration of views_handler_field_node_new_comments::pre_render() should be compatible with views_handler_field::pre_render($values) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/modules/comment/views_handler_field_node_new_comments.inc on line 100.
  • strict warning: Declaration of views_handler_argument::init() should be compatible with views_handler::init(&$view, $options) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_argument.inc on line 744.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_validate() should be compatible with views_handler::options_validate($form, &$form_state) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter::options_submit() should be compatible with views_handler::options_submit($form, &$form_state) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_filter.inc on line 607.
  • strict warning: Declaration of views_handler_filter_boolean_operator::value_validate() should be compatible with views_handler_filter::value_validate($form, &$form_state) in /home/vvszsprt/public_html/sites/default/modules/views/handlers/views_handler_filter_boolean_operator.inc on line 159.

Magyar Vitorlás Szövetség

Örökös Tagság *

Jelölési javaslat

 

A magyar vitorlázás nagy alakjai közé tartozik. Noha nem a Balatonon vitorlázott, hanem a világtengereket járta. Az egyik alapítója volt a háború alatt és után kibontakozó velencei-tavi vitorlázásnak.

Nem is annyira vitorlázóként, írói munkásságáért jegyezzük elsősorban. Könyveket írt, amelyeket fiatalok ezrei olvastak. Köztük vízisportoló, vitorlázó fiatalok. Mi, magunk. Évtizedek óta.

Az ő könyvei adták nekünk, tenger nélküli nemzet gyermekeinek az első élményeket a tengeri vitorlázás alapjaiból. Sokunk előbb ismerte meg írásaiból a kuttert, sónert, barkot, mint tavaink hajóit: a kadettot, kalózt, a 15-öst, a csillaghajót vagy a balatoni cirkálókat. Előbb Daniló bácsi, Sottomarina, Turkovich Szevér és Zoller Jóska nevét, mint Dolesch Ivánét, Kőváry Károlyét, Németh Istvánét, Reinhardt Györgyét.

Tengerész regényei a magyar fiatalok számára örök értékűek, e sorok írója szerint vetekednek a tengerrel foglalkozó világirodalom klasszikusai -Daniel Defoe, Verne Gyula, Joseph Conrad- írásainak színvonalával.

Emléke évtizedek óta elevenen él nemcsak a vitorlázók között, de általában a fiatal generációkban. Noha az ő tengerész világa nyilvánvalóan más, mint az itthoni vitorlázásé valaha is, vízi életünkben újra és újra megjelenik. Az Adriánál tett regattáknál, utazásoknál szelleme ott van körülöttünk. Flautés anekdotázások során, vitorla hajtogatás közben, kikötői fagylalt vagy pohár fröccs mellett, a rivák pálmafái alatt, és internetes blogokban. Hősei, hajós történetei visszatérő témáink. Fogódzkodási pontjaink.

Ő az az ember, akinek vitorlás kisugárzása alighanem sokkal nagyobb, mint bármelyikünk fel tudná mérni. Művei láthatatlan hídverők a szárazföldi és a hajós világ között. Amikor sportágunk irányába indultunk, sokunkat a könyvei által felébresztett érdeklődés hajtott a szelek, hajók és vitorlák kipróbálása felé.

1967 óta nincs közöttünk. Ha látná világszintű eredményt elért későbbi versenyzőink –az olimpiai bronzérmes és világbajnoki 4. helyezett Detre testvérek, a sokszoros világbajnok Majthényi - Domokos páros, világ- és európa bajnoksági helyezettjeink, -dobogósaink, -győzteseink, vitorlázó olimpikonjaink bővülő névsorát; ha látná nyílttengeri- és földkerülő vitorlázóink  eredményeit, ha ő is követhetné Fa Nándor jelenlegi harmadik földkerülését a Vendée Globe-on; ha ismerné tehetséges hajóépítőinket, vitorlaszabó műhelyeinket, ha tudomása lenne sporttársainkról, akik nemzetközi színtéren öregbítik a magyar vitorlázás jóhírét bíróként, edzőként, sportvezetőként - boldog lenne. Bizonyára még élete alkonyán sem gondolta, regényes vitorlás világának ennyi kiváló magyar képviselője lesz a gyorsan következő évtizedekben.

 

A 2017. év halálának 50. évfordulója.

A sportág tartozik annyival, hogy a gyors változások kavargó évtizedei után egy újabb lépést tesz múlt és jelen összefércelésére. Testületi tiszteletét fejezheti ki e nagyszerű ember, sokunk ikonja felé, ha hivatalosan is elismeri írói munkásságát, és a sportág nagy nevei között őrzi személyének emlékét.

 

Minden bizonnyal sokunk támogatását élvezi a javaslat, hogy az MVSZ Elnöksége a Szövetség Alapszabálya 10. § szerint

néhai Dékány Andrást

tengerész-írói életműve alapján terjessze fel a Közgyűlésnek a vitorlázás Örökös Tagjai sorába emelésre.

 

Telki, 2016. karácsony

Füzi Péter
Cadet serdülő bajnok - 1969
Cadet ifjúsági bajnok - 1971

 

Hivatkozás
Dékány András író: https://hu.wikipedia.org/wiki/Dékány_András

CsatolmányMéret
MVSz Örökös Tagság jelölési javaslat - Dékány András.pdf39.75 KB